Ce sunt Diferentialele RCCB si RCBO-urile?

Dispozitivul de protectie la curent rezidual (RCD) sau întrerupătorul de circuit de curent rezidual (RCCB) permite deconectarea rapidă a energiei electrice, evitând astfel electrocutarea cu consecinte grave asupra omului. Un dispozitiv RCD complet cu protecție la supracurent se numește RCBO sau întrerupător de circuit rezidual cu protecție la supracurent.

Funcțiile primare ale RCBO sunt de a asigura protecția împotriva curenților de defect la pământ, suprasarcină și curenții de scurtcircuit. Se recomandă atașarea unui RCBO la fiecare circuit separat, mai ales pentru circuitele care alimenteaza incaperi cu umiditate mare,ceea ce înseamnă că o defecțiune într-un circuit nu va afecta funcționarea celorlalte. Acestea pot fi acționate exclusiv cu alte dispozitive de protecție la supracurent în limita capacității nominale de scurtcircuit.

Cerințele de proiectare și testare pentru RCBO sunt subliniate în setul de standarde: IEC/EN 61009: Întreruptoare cu curent rezidual cu protecție integrală la suprasarcină pentru uz casnic și similar (RCBO).
RCBO-urile  asigură protecție împotriva a două tipuri de defecțiuni electrice. Prima dintre aceste defecțiuni este curentul rezidual sau scurgerea la pământ. Acest lucru se va întâmpla atunci când există o întrerupere accidentală a circuitului, care poate apărea ca urmare a erorilor de cablare sau a accidentelor de bricolaj (cum ar fi tăierea unui cablu atunci când utilizați un tăietor de gard viu). Dacă alimentarea cu energie electrică nu este întreruptă, atunci persoana va experimenta un șoc electric potențial fatal.

Celălalt tip de defecțiune electrică este supracurent, care poate lua forma unei suprasarcini sau scurtcircuit. În primă instanță, circuitul va fi supraîncărcat cu prea multe dispozitive electrice, rezultând transferul de putere depășind capacitatea cablului. Scurtcircuitarea se poate întâmpla și ca urmare a rezistenței insuficiente a circuitului și a înmulțirii la nivel înalt a amperajului. Acest lucru este asociat cu un nivel mai mare de risc decât supraîncărcarea.

RCCB

RCD-urile sunt proiectate pentru protecție împotriva electrocutării sau incendiilor electrice. Ei fac acest lucru întrerupând automat alimentarea cu energie electrică ori de câte ori este detectată o scurgere de curent electric. RCD-urile permit monitorizarea continuă a nivelului de curent care trece printr-un fir într-o singură direcție și din nou în sens invers. Circuitul va fi întrerupt automat în cazul în care există o diferență de 300mA (montate de obicei in BMPT/BMPM) ,100mA,30mA montate in tabloul electric) . Aceasta oferă asigurarea protecției împotriva șocurilor electrice.
Trebuie să știți că RCD-urile nu vor reacționa la suprasarcini sau scurtcircuite.
Toate RCD-urile sunt dotate cu un buton de testare, permițând simularea unui eveniment care implică un defect  în instalatia electrica.Dacă dispozitivul nu se declanșează în timpul unei astfel de simulări, atunci va trebui înlocuit.

Există câteva diferențe cheie între RCD și RCBO. RCBO-urile sunt integrate cu un comutator electronic si proiectate pentru transferul si intreruperea curentilor in conditii normale de serviciu pentru deschiderea contactelor atunci cand curentul rezidual este de un anumit nivel in conditii definite. Aceste dispozitive sunt, de asemenea, proiectate pentru protecție împotriva supraîncărcării și scurtcircuitării.

RCD înseamnă dispozitiv de curent rezidual. Funcționalitatea unui astfel de dispozitiv poate fi luată în considerare în raport cu un circuit electric de bază. Electricitatea care curge prin cablul sub tensiune va fi transferată către dispozitivul alimentat. Fluxul va continua apoi prin cablul neutru pentru finalizarea circuitului. Dacă o parte din electricitate ar fi deviată prin cablul de împământare, atunci utilizatorul ar suferi un șoc electric.

RCD monitorizează eficient fluxul de electricitate prin firele sub tensiune și neutru, asigurându-se că nivelurile sunt aceleași. Dacă nu este cazul, atunci alimentarea cu energie electrică va fi întreruptă, evitând astfel șocul. Acest dispozitiv oferă niveluri mai ridicate de protecție personală decât siguranța obișnuită sau întrerupătorul de circuit.
In functie de configuratia instalatiei electrice se alege RCCB-ul si RCBO-rile corespunzatoare nivelului de pretectie dispus in proiect.